Ruim 100 jaar in Maasbree

Fanfare St. Aldegondis is opgericht in de zomer van 1911. Harde bewijzen zijn daar niet voor want tijdens de Tweede Wereldoorlog is vrijwel het complete archief van de vereniging verloren gegaan. In 1911 was er een plaatselijke mannenzanggroep “Ons Genoegen”. Deze groep wilde instrumenten aanschaffen om zich muzikaal beter te kunnen ontwikkelen. Pastoor E. Krips, Kapelaan G. Meuskens en PTT-besteller J. Dolders namen het initiatief om een huis aan huis collecte te houden om zo de oprichtingskosten van de nieuwe vereniging te dekken. Met dit geld werd “Kerkelijke Fanfare St. Aldegondis” opgericht. De fanfare werd een bloeiende muziek vereniging in Maasbree. In die tijd waren optredens veelal kerkelijke aangelegenheden, en muzikale wandelingen (processies) door het dorp en buitengebieden. Tegenwoordig onze vereniging “Fanfare St. Aldegondis”.

Maatschappelijke en onderlinge betrokkenheid

De fanfare voelt zich sterk verbonden met de gemeenschap van het dorp Maasbree als geheel omdat hieraan het bestaansrecht van de vereniging wordt ontleend. De verbondenheid met de samenleving van Maasbree uit zich in het muzikaal opluisteren van evenementen en kerkelijke activiteiten binnen onze gemeenschap. De fanfare ziet dit als een manier om iets terug te doen voor het dorp dat het bestaan van de vereniging mogelijk maakt.
De leden repeteren gezamenlijk een keer per week. Hierdoor krijgt men een onderlinge verbondenheid door het maken van muziek. De vereniging heeft een aantal commissies die ieder hun eigen taak hebben. Hierdoor werk over vele handen en hoofden verdeeld. Een belangrijke taak is om nieuwe jeugdige leden kennis laten maken met muziek, via een breed pakket van muziekopleidingen.

De onderlinge verbondenheid komt tot uiting in de zeer gemoedelijke, vriendschappelijke en ongedwongen sfeer binnen de vereniging waar iedereen zich thuis zal voelen. Er worden regelmatig uitstapjes, feestjes, en familiedagen georganiseerd. Om de vijf jaar wordt een buitenlandse concertreis gemaakt. Ook de samenwerking tidens de Ossefeesten stimuleert de verbondenheid tussen de leden. Het bevorderen en bewaken van een respectvolle onderlinge sfeer waar de menselijke maat en gelijkheid hoog in het vaandel staan, zijn kernwaarden van deze vereniging.

Concerten

De fanfare organiseert elk jaar optredens en concerten. Een klein concert kan zijn ter voorbereiding op een ‘groter concert’ zoals een concertreis of muziekconcours, maar ook worden er avondvullende concerten georganiseerd met een specifiek thema zoals een proms, tapas, of carnavalsconcert waarbij passende muziek wordt gespeeld, en regelmatig aangevuld met vocalisten, gastmuzikanten en bands.

Impressie vestelaoveskonzert 2017:

Dirigenten

Joep Schrader is dirigent van het fanfarekorps. Deze jonge dirigent met de juiste muzikale genen zorgt voor een fijne en prettige muzikale balans tijdens de repetities.
Dirigent van het Jeugdorkest is Wouter Pletzers. Dirigent van de slagwerkgroep is Ruud Logtens. Ook dit zijn jonge energieke dirigenten die het beste uit hun jeugdige muzikanten weten te halen.

Organisatie Ossefeesten

Elk jaar organiseert de fanfare de Ossefeesten. Dit is een zeer bekend evenement dat richting de 60e editie gaat en daarmee het langst bestaande tentfeest van Nederland is. Dit feest heeft onder andere het doel de Fanfare financieel te ondersteunen. Met de eventuele opbrengst wordt bijgedragen de kosten van aanschaf en onderhoud van instrumenten, muzikale opleidingen en de dirigenten. Een kundige (Ossefeest)commissie, die kennis heeft van de actuele regelgeving, en daarbij ook het benodigde organisatie talent heeft om een aantrekkelijk muzikaal programma samen te stellen voor een zo breed mogelijk publiek is bijna een jaar bezig om dit tentfeest in de steigers te zetten. De locatie van dit feest, het plein voor de MFA van Maasbree, leent zich hier prima voor. KinderVakantieWerk (KVW) Maasbree maakt tijdens de eerste (opbouw) week dankbaar gebruik van de Ossefeesttent.

Facebook.

di 18 juni 2019 22:39

Het weer is al heerlijk zomers en de vakantieperiode is in zicht. Wij sluiten het seizoen af met een mooi concert in de tuin van Café de Pool Maasbree. Het concert wordt afgesloten met een optreden van Harvest Moon Maasbree.

 
di 18 juni 2019 22:31

Dominique Rohenkohl is de nieuwe dirigent van het Jeugdorkest. Hieronder een overzicht van Dominique’s muzikale loopbaan. _________________________________________________ Begonnen als (zesjarige) slagwerker bij fluit en tamboerkorps Excelsior in Montfort. Jo Zinzen gaf me les op snaredrum, en heb ik mijn D-diploma behaald bij muziekschool Kreato. Later heb ik ook melodisch slagwerk leren spelen. Maar alleen het meespelen was niet genoeg. Daarom heb ik op 17-jarige leeftijd besloten om als instructeur aan de slag te gaan bij enkele drumbands. Ik kreeg de kans om instructeur te worden van een fluit en tamboerkorps. Dit was een nieuwe uitdaging. Door veel studeren en mezelf continue te verbeteren werd ik gediplomeerd dirigent van enkele fluit- en tamboerkorpsen en een fluitorkest. Begin 2018 heb ik besloten wederom een nieuwe uitdaging aan te gaan en de opleiding tot HaFaBra-dirigent te gaan doen. Dit heeft er toe geleid dat ik me nu ook de nieuwe dirigent van Jeugdorkest Sint Aldegondis mag noemen. Het leiding geven aan deze zeer gemotiveerde groep jonge muzikanten geeft ontzettend veel voldoening en zorgt ervoor dat ik als dirigent nog meer gemotiveerd ben om mijn opleiding zo snel mogelijk af te ronden. Ik hoop samen met de jeugd veel mooie muziek en vooral ook plezier te mogen maken.

 
za 1 juni 2019 9:55

Gisteren heeft onze jeugdorkestdirigent Dominique (Rohenkohl) de repetitie op een originele wijze afgesloten. Met z'n allen zijn ze een ijsje gaan eten bij de ijssalon van Niens. Dit viel duidelijk in de smaak bij iedereen.

 
wo 29 mei 2019 21:14

Afgelopen vrijdag heeft de jeugdfanfare een leuke en drukbezochte muziekavond gehad met de kinderen van groep 6.

 
zo 26 mei 2019 11:36

Zojuist hebben we gespeeld voorafgaand aan de communiemis. Alle communicanten, van harte gefeliciteerd!

 

Fanfare St. Aldegondis wordt gesteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

prins bernhard