Muziek maken is leuk en iedereen kan het leren!

Fanfare St. Aldegondis vindt het belangrijk om de muzikale ontwikkeling van kinderen en jongeren te stimuleren. Het is een vaardigheid waar je je hele leven plezier van hebt. Daarnaast stimuleert muziek de intelligentie en de sociale vaardigheden, vermindert het concentratieproblemen en verbetert het de motoriek, ook op oudere leeftijd. Maar bovenal dient plezier voorop te staan en is het leuk om samen muziek te maken en activiteiten te ondernemen.

Introductie op de basisschool

De kinderen van de basisschool kunnen al op school kennis maken met muziek maken. De blokfluitdocente komt in groep 3 uitleg geven over muziekinstrumenten en de blokfluit. Daarnaast zijn er diverse samenwerkingsprojecten met de scholen van Maasbree om kinderen te enthousiasmeren voor het maken van muziek.

Basis muziekopleiding start met de blokfluit

De basis muziekopleiding in Maasbree wordt verzorgd door Fanfare St. Aldegondis. Alle kinderen vanaf groep 3 niveau kunnen deelnemen. Docente Marjan Jakobs gebruikt de lesmethode van Tom Stone, "Blokfluiten, dat is leuk". De opleiding duurt 1½ jaar en vormt een uitstekende basis als je wilt doorstromen naar een ander instrument. Dit kan binnen de muziekopleiding van de fanfare of elders.

Meer video's

Hafabra opleiding - Slagwerkopleiding

Zodra je de basis muziekopleiding hebt afgerond, kun je doorstromen naar een ander instrument naar keuze. Vanaf februari tot aan de zomervakantie bestaat er dan de mogelijkheid om met verschillende instrumenten kennis te maken. Dit om vervolgens een weloverwogen instrument keuze te kunnen maken.

Fanfare St. Aldegondis biedt in samenwerking met het KunstenCentrumVenlo (KCV) opleidingen aan voor een blaasinstrument of voor slagwerk. Respectievelijk een Hafabra- of slagwerkopleiding. Ben je al wat ouder en wil je ook leren om muziek te maken, dan is het mogelijk om direct in een Hafabra- of slagwerkopleiding in te stromen. Het eerste diploma kun je behalen na ongeveer 2 à 3 jaar HAFA-opleiding.

Meer video's

Doorstromen naar Jeugdorkest en Slagwerkgroep

Aan het Jeugdorkest of de Slagwerkgroep kun je deelnemen wanneer je ongeveer 1 jaar muziekles hebt gevolgd. Het Jeugdorkest neemt deel aan optredens en organiseert zelf vaak leuke activiteiten en uitstapjes. De Slagwerkgroep is een samenwerking tussen de Fanfare en de Drumband, daarbij leer je samen muziek maken en diverse slagwerkinstrumenten te bespelen.

Klik hier voor meer informatie over het Jeugdorkest of de Slagwerkgroep.

Korps

Nadat je een aantal jaren muziekopleiding hebt gevolgd is er de mogelijkheid om door te stromen naar het Korps. In de doorstroom wordt voornamelijk gekeken naar het niveau van de muzikant, niet naar hoeveelheid diploma's. De leeftijd van de leden van het Korps varieert tussen de 14 jaar en 70+.

Lees hier meer over het fanfarekorps.

Meer info

Voor meer informatie of aanmelden kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Klik hier voor meer informatie over de visie en de kosten.

di 18 juni 2019 22:39

Het weer is al heerlijk zomers en de vakantieperiode is in zicht. Wij sluiten het seizoen af met een mooi concert in de tuin van Café de Pool Maasbree. Het concert wordt afgesloten met een optreden van Harvest Moon Maasbree.

di 18 juni 2019 22:31

Dominique Rohenkohl is de nieuwe dirigent van het Jeugdorkest. Hieronder een overzicht van Dominique’s muzikale loopbaan. _________________________________________________ Begonnen als (zesjarige) slagwerker bij fluit en tamboerkorps Excelsior in Montfort. Jo Zinzen gaf me les op snaredrum, en heb ik mijn D-diploma behaald bij muziekschool Kreato. Later heb ik ook melodisch slagwerk leren spelen. Maar alleen het meespelen was niet genoeg. Daarom heb ik op 17-jarige leeftijd besloten om als instructeur aan de slag te gaan bij enkele drumbands. Ik kreeg de kans om instructeur te worden van een fluit en tamboerkorps. Dit was een nieuwe uitdaging. Door veel studeren en mezelf continue te verbeteren werd ik gediplomeerd dirigent van enkele fluit- en tamboerkorpsen en een fluitorkest. Begin 2018 heb ik besloten wederom een nieuwe uitdaging aan te gaan en de opleiding tot HaFaBra-dirigent te gaan doen. Dit heeft er toe geleid dat ik me nu ook de nieuwe dirigent van Jeugdorkest Sint Aldegondis mag noemen. Het leiding geven aan deze zeer gemotiveerde groep jonge muzikanten geeft ontzettend veel voldoening en zorgt ervoor dat ik als dirigent nog meer gemotiveerd ben om mijn opleiding zo snel mogelijk af te ronden. Ik hoop samen met de jeugd veel mooie muziek en vooral ook plezier te mogen maken.

za 1 juni 2019 9:55

Gisteren heeft onze jeugdorkestdirigent Dominique (Rohenkohl) de repetitie op een originele wijze afgesloten. Met z'n allen zijn ze een ijsje gaan eten bij de ijssalon van Niens. Dit viel duidelijk in de smaak bij iedereen.

wo 29 mei 2019 21:14

Afgelopen vrijdag heeft de jeugdfanfare een leuke en drukbezochte muziekavond gehad met de kinderen van groep 6.

zo 26 mei 2019 11:36

Zojuist hebben we gespeeld voorafgaand aan de communiemis. Alle communicanten, van harte gefeliciteerd!